坎特伯雷大学孔子学院精彩亮相元宵节

201622728日,一年一度的新西兰中国元宵节在间断了一年后,重新回到克赖斯特彻奇市。璀璨的灯笼如夏花般在新西兰克赖斯特彻奇市的海格里公园(Hagley Park)盛大绽放。元宵节活动由亚洲新西兰基金会(Asia NZ Foundation)和克市市政厅联合举办。中国驻克市总领事金智建、克市市长莉安·达尔齐尔(Lianne Dalziel)、国会议员努克·克拉科(Nuk Korako)、鲁斯·戴森(Ruth Dyson)、坡托·威廉姆斯、亚洲新西兰基金会主席约翰·莱克斯顿等出席了开幕式。金总和达尔齐尔市长等分别致辞。

坎特伯雷大学孔子学院如往年一样,为克市民众准备了一系列传统中国文化活动。茶艺表演是孔院展棚里的重头戏,悠扬的音乐和淡淡的茶香,伴随游客们细细品尝中国的茶文化。除此之外,孔院教师们还分工合作,开展了各式各样的活动:教外国人用墨水吹出纸盘画;用书法写出当地人的中文名字;组织有趣的筷子夹弹珠游戏,教孩子们自己动手做卡通灯笼,以及编制中国结戒子等。所有的活动都让当地人觉得新奇,且又兴奋不已。

热闹的元宵节文化活动每晚都持续到11点,人们仍然热情不减,中国文化如异彩纷呈的烟花,点亮了整个海格力广场。

(供稿:坎大孔院 梁爽)

CIUC at theChristchurchLantern Festival

On the 27th and 28th of February, after a one year hiatus, the annual Chinese Lantern Festival returned toChristchurch. Bright and colourful lanterns lit upHagleyPark. The Lantern Festival was co-organised by the Asia NZ Foundation and Christchurch City Council. Mr JIN Zhijian, the Consul-General of the People’s Republic of China in Christchurch, Lianne Dalziel, the Mayor of Christchurch, Nuk Korako, Ruth Dyson, Poto Williams, MPs and John Laxton, the chair of Asia NZ Foundation, attended the opening ceremony. The Consul-General and the Mayor gave speeches at the ceremony.

As in earlier years, the Confucius Institute at theUniversityofCanterburyprepared a series of traditional Chinese cultural activities for Cantabrians, among which the tea ceremony was the most popular, with its melodious music and the fragrance of Chinese tea. CIUC staff organised various other activities including Chinese paper plate painting and Chinese calligraphy, where attendees could have their name written in Chinese for free. Teachers also organised a chopstick challenge and taught children to make their own cartoon lanterns. Visitors also had the opportunity to make or purchase Chinese knot rings. All these activities were well-received.

The Lantern Festival went on till 11pm both nights, and finished with fireworks. Overall, it was a great way for the local people ofChristchurchto experience Chinese culture.

( Written by: LIANG Shuang, translated by Zheng Nan, CIUC)

上一篇:坎大孔院2015年理事会在我校召开 下一篇:美国韦恩孔院2016年理事会在我校召开