“用幸福的璎珞和青春的金线去编织年轻的梦”

——坎特伯雷大学孔子学院举办2016年年中志愿者欢送会

625下午,新西兰坎特伯雷大学孔子学院为8位即将于7月初离任的汉语教师志愿者举行了欢送会。中国驻克赖斯特彻奇总领馆副总领事李昕、教育领事李玉财出席了欢送会,并为离任志愿者颁发了证书。

李昕副总领事首先代表总领馆表达了对八名志愿任教一年来对当地汉语教育事业的发展、中国文化推广及中新友谊的促进工作所作出的贡献给予高度肯定及赞扬。他提到,志愿者们背井离乡,在孤独的环境中开展各方面工作,这需要极高的品质及过硬的能力,正是志愿者们的坚守与奉献,中国文化之花才得以在“天涯海角”的新西兰南岛各地绽放。同时他也勉励在场所有的志愿者,珍惜身边环境与有过的经历,风华正茂之际,规划未来,实现自我价值,并以《青春万岁》的叙诗与大家共勉。

即将离任的志愿者们也与大家分享了任教期间的心得与体会。在奥马鲁任教两年的志愿者陈韵冰谈到,汉语教师的经历使她变得成熟开朗,逐渐成长。志愿者刘东也表示,任教之前她十分的爱哭,一年的志愿者生活让她变得更加坚强,更加成熟。

最后,孔院外方院长Adam Lam和中方院长江静代表孔院表达了对志愿者们的希冀,希望离任的志愿者们能够以新西兰的汉语教师事业为起点,开启人生新的征程

Weaving Your Dream with the Gem of Youth

CIUC Held Farewell Reception for 8 Leaving MLAs

On 25th June, Confucius Institute at the University of Canterbury (CIUC) held a farewell reception for the 8 MLAs leaving in July to pay a tribute to their arduous work at New Zealand schools. The Deputy Consul-General of P. R. China to Christchurch LI Xin and the Education Consul LI Yucai  attended the occasion and presented the certificates.

LI Xin expressed his appreciations towards 8 MLAs for their tremendous contributions to the promotion of Chinese Language teaching as well as the awareness of Chinese culture in NZ. He also stressed that thanks to MLAs’ commitment and resilient personality when facing the obstacles in the work and life, buds of Chinese culture can bloom in every corner of South Island. “Weaving the dream with the gem of youth,” he quoted the famous Chinese novel Young at Heart to inspire all the MLAs.

One of the departing MLAs CHEN Yunbing who has worked 2 years in Oamaru said, “I was quiet and introverted before coming to NZ, and now I have grown into an independent and outgoing person”. Another MLA LIU Dong teaching in Christchurch for one year mentioned that she really enjoyed spending time with Kiwi kids and thought they were all very smart and quick to learn a new language.

At last, the director of CIUC Dr. Prof Adam Lam expressed his best wishes to all 8 MLAs, encouraging them to take their experience in NZ as a new starting point to make the journey of their life ashine in the future.

(Xin Huang)

上一篇:湖北省委宣传部部长梁伟年访问坎大孔院 下一篇:新西兰2016年中文周在南岛启动